Stoppa våldet mot kvinnor och flickor!
Orange the world #OTW i Göteborg
Den 25 november infaller Orange Day – den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor. Den dag då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma, manifestera och belysa problemet med våld mot kvinnor. Detta är en kampanj som är över hela världen - vi färgar världen orange för att uppmärksamma våldet mot kvinnor! Färgen orange symboliserar en ljusare framtid utan våld.
Här i Göteborg startar vi tidigare än så: redan den 17 november kör vi ett webinar, 19 november är vi på plats i centrala Göteborg, närmare bestämt mitt i Nordstan och den 26 november är vi på Stadsbiblioteket. Vi gör detta för att uppmärksamma och sprida informationkring våldet mot kvinnor och flickor på olika sätt.Vi som arbetar ihop är Lex Femme, UN Women Göteborg samt Soroptimist International onlineklubb i Sverige och Zonta Internationals klubbar i Västsverige.
Öppet webinar - alla är välkomna!
Det är titeln på rapporten från Jämställdhetsmyndigheten. Välkommen till detta webinar för att bl a få veta hur uppgifter har kartlagts om våld av Sveriges domstolar.
Vi gästas av Åsa Hjertström, utredare på Jämställdhetsmyndigheten, som kommer att ge oss insikter om rapporten: Våld är inget undantag.
Jämställdhetsmyndigheten har på uppdrag av regeringens kartlagt i vilken utsträckning och på vilket sätt våld eller andra övergrepp framförts i mål om vårdnad, boende och umgänge, samt i vilken utsträckning de beaktats i domar. Totalt har 814 domar granskats. Som rapporttiteln anger är uppgifter om våld inget undantag. Våld eller andra övergrepp mot förälder eller partner eller barn uppges i 64 procent av de granskade målen.
Webinariet är öppet för alla och utan kostnad!
KLICKA HÄR FÖR ANMÄLAN >>
Kartläggningen visar att riskbedömningar brister och att uppgifter om våld. beaktas i låg utsträckning vid målens avgörande, vilket kan få allvarliga konsekvenser. I de mål som kartlagts framkommer att barnrättsperspektivet inte sällan brister och det finns en risk att barn kan tvingas till att bo och ha umgänge med en våldsutövande förälder.
Event på Nordstadstorget i shoppingcentret Nordstan
Välkommen till Nordstan lördagen den 19 november mellan klockan 11- 14.
Du kommer att få ta del av flera olika perspektiv kring att förebygga våld:
idrottens, skolans och den digitala vardagens!
Ta del av föreläsningar och information i centrala Göteborg.
- Idrottens roll i att förbygga våld genom b la SISU
- Företrädare från Prinsparets stiftelse är på plats och kommer att prata om initiativet Lajka, som verkar för en tryggare nätvardag
- Ta del av den nya läroplanen och skolans syn kring våld och attityder
Organisationerna som arrangerar detta är också på plats med informationsbord och representanter.
Ingen kostnad!
Stadsbiblioteket
På plats i Göteborgs Stadsbibliotek välkomnar vi författaren Åsa Moberg, aktuell med boken Har vi råd med männen : Och andra texter
Resurscentrum Heder Göteborg är också på plats och här får du ta del av vad Göteborgs stad gör kring att förebygga våld.
Lisa Rudolfsson från Göteborgs Universitet som forskat på bemötande av kvinnor som utsatts för våldtäkt av polisen och medicinsk personal kommer också att ge dig nya insikter!
Moa Gürbüzer, Oddbird, kommer att berätta om våld kopplat till alkohol och hur normer kan brytas.
Ingen kostnad!
Lokalen i själva Stadsbiblioteket är Trappscenen.